Liofilizacja to proces suszenia przez mrożenie. Zauważono, że jedzenie pozostawione w określonych warunkach (niskie ciśnienie i niska temperatura) oprócz tego, że zamarza, to traci też wodę, która odparowuje. Po procesie liofilizacji żywność nadal zawiera ten sam zestaw białek, tłuszczu i cukrów oraz witaminy, składniki mineralne i substancje biologicznie czynne.
Jednym z najczęściej liofilizowanych owoców są truskawki, które zawierają bardzo dużo witaminy C i A, potasu, fosforu oraz wapnia. Ta kombinacja nie tylko wspiera odporność, ale również chroni przed chorobami serca. Bogata w witaminę C jest również czarna porzeczka liofilizowana, która prócz wsparcia w procesie uszczelniania naczyń krwionośnych jest także źródłem antyoksydantów, spowalniających starzenie oraz chroniących przed nowotworami. Podobne właściwości posiada malina liofilizowana, która jest zalecana do spożycia szczególnie w okresach przeziębienia i grypy. Z kolei jabłko liofilizowane, dzięki dużej zawartości błonnika, chroni spożywające je osoby przed zaparciami, a także, ze względu na zawartość pektyn, oczyszczają organizm z toksyn. Owoce liofilizowane to bomba witaminowa
Komentarze (0)